Waar moet je op letten bij de aankoop van een 309 en wat zijn de uitvoeringen om te kopen.

Allereerst kan ik melden dat de 309 gunstig is in aanschaf, vanwege het aparte uiterlijk, maar ook in wegenbelasting en verzekering is het een gunstige auto.

De modellen van 1986 t/m 1989 zou ik links laten liggen, vanwege de oude motoren, maar ook vanwege incidentele roestproblemen. De modellen van 1990 t/m 1993 zijn de betere keuze, door hun betere afwerking en gecultiveerde en zuinige motoren. De meest aantrekkelijke modellen zijn de XR/GR, XS/SX, GLX en natuurlijk de zeldzame GTI en GTI-16 modellen. De meest verkochte motorvariant is de 1.4 injectiemotor die de 309 voorziet van modale prestaties, de 1.6 injectiemotor is sinds 1990 uitsluitend gekoppeld aan de fijne viertraps automaat. Als je op zoek bent naar een betrouwbare en zuinige diesel, dan is de 1.9 en de zeldzame 1.8 turbodiesel de juiste keus.

Als je een 309 gaat kopen, let dan altijd op de volgende punten. Zorg ook altijd dat je een stukje rijdt met de auto want dat zegt meer dan kijken alleen.

Lekke koppakking TU motoren (1.4, 1.6)

Check altijd even onder de motorkap of je op de versnellingsbak en rondom het blok overmatig veel olie ziet, dit duidt meest op een lekke koppakking. Check ook even het olieniveau en het koelvloeistofniveau. Zit hierin veel bruin/witte smurrie, dan is dit ook een kenmerk voor een lekke koppakking.

Koppeling

Door te proberen in de derde versnelling weg te rijden, kan je goed controleren of de koppeling nog goed is, lukt dit niet dan is de koppeling aan vervanging toe.

Schokdempers

Dit is te controleren door de achterkant en voorkant van de auto even in te drukken, hierna moet de auto binnen 1 a 2 keer weer stabiel zijn.

Handremkabel

Dit is te controleren door tijdens het achteruitrijden even aan de handrem te trekken, trekt de auto aan één kant omhoog, dan is één van de twee handremkabels versleten.

Uitlaat

De uitlaat van een 309 slijt ook iets sneller dan gemiddeld, controleer daarom altijd even of de uitlaat gasdicht is door iets tegen de uitmonding te houden, hierdoor hoor je snel of hij gasdicht is.

Remleidingen

De remleidingen van een 309 corroderen ook sneller dan gemiddeld, dus als je in de mogelijkheid bent om onder de auto te kijken, controleer ze dan even.

Waterlekkage

Door de aparte kofferklep komt het regelmatig voor dat er vocht in de kofferruimte staat, controleer daarom altijd even onder de achterbank en onder de mat in de bagageruimte. Ligt hier water dan duidt dat op versleten afdichtrubbers van kofferklep, achterlichten of achterste zijraampjes.

Zwaar sturen

De meeste 309’s ontberen stuurbekrachtiging, daardoor kunnen ze erg zwaar sturen. Door de juiste bandenkeuze is dit aanzienlijk te verbeteren.

Zoek gebruikte 309’s op de veilingsites !